Sla over en ga direcht naar de inhoud van deze pagina

Actueel


26-07-2021

De lelie - een prachtige bloem voor elke gelegenheid!
De lelie is een bloemsoort die voor heel veel doeleinden te gebruiken is. Hij doet het heel goed in de tuin in de vaste planten border. Hij is ook uitermate geschikt voor gebruik in potten of bloembakken en het is een prachtige bloem in een vaas te zetten. Leliebloemen op vaas zijn niet alleen in perfect voor in huis maar ook uitermate geschikt is voor bruiloften, evenementen en andere gelegenheden.

.

De lelie is een van de oudst bekende bolgewassen die we kennen. Afbeeldingen van de lelie worden al aangetroffen in duizenden jaren oude geschriften die dateren van 2000 tot 1500 jaar voor Christus. Ook in de bijbel wordt de lelie al vermeld namelijk in Lucas 12 vs 27: “Aanmerkt de leliën, hoe zij wassen; zij arbeiden niet , en spinnen niet; en ik zeg u: ook Salomo in al zijn heerlijkheid is niet bekleed geweest als één van deze.” In China en Japan staan lelies al duizenden jaren op de eettafel te pronken. En op het eiland Santorini en Minoan is aardewerk gevonden met lelieafbeeldingen. Zonder enige twijfel is de lelie een bloem met een lange historie. Van oudsher wordt de lelie vele betekenissen toegeschreven zoals beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid. De symbolische betekenis van bloemen verandert soms maar de lelie draagt altijd een bijzondere boodschap uit en met het geven van bloemen willen we nog altijd iets duidelijk maken.

.

Lelies zijn er in heel veel uiteenlopende kleuren en vorm. Er zijn lelies met grote bloemen tot een diameter van 25 cm maar ook soorten met heel veel kleine bloemen met een diameter van slecht 7 cm. Bij het ene soort zijn de bloemen zijwaarts gericht en bij het andere soort hangend. Er zijn soorten met andere teruggeslagen bloemblaadjes maar ook met trompet-, schaal- of stervormige bloemen.

.

Binnen de lelie familie (liliaceae) maken we onderscheid tussen verschillende soorten:

.

Aziaten
Aziaat lelies kenmerken zich door trompetvormige bloemen die een doorsnee tot 15 cm kunnen bereiken en een hoogte tot wel drie meter. Per steel ontwikkelen zich, al naar gelang de grote van de bol, vier tot acht bloemen en aziaat lelies zijn verkrijgbaar in heel veel frisse kleuren, zoals wit, geel, roze, rood of oranje. Aziaat lelies hebben weinig blad en de kleur hiervan is donkergroen. Aziaat lelies geuren niet.

.

LA Hybrides

LA hybrides met hun grote bloemen zijn verkrijgbaar in prachtige kleuren. LA hybrides staan bekend om de dikke steel en prachtige bladeren en de bloem is meer omhoog gericht dan de Oriëntal lelies. De grote bloemen van LA hybride lelies staan prachtig in het midden van een boeket als blikvanger. De bloemen van de LA hybride lelies worden daarom veel gebruikt voor bruiloften.

.

Oriëntals

Deze van oorsprong Oosterse lelies zijn vooral populair vanwege hun verschillende geuren en de grote van de bloemen. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, zoals wit en roze. Zodra de bloem zich opent onthullen zich de zijdeachtige blaadjes van de bloem met daarop af en toe donkere contrasterend stippels of vegen. Deze geven een mooi contrast ten opzichte van de kleur van de bloem. De oriëntal lelies zijn vaak nog groter dan de Aziatische types.

.

OT Hybrides

Deze nieuwste generatie lelies staat bekend als Orienpets of OT hybriden. Deze inter-specifieke kruising tussen Oriëntals en Aziaten kenmerkt zich door adembenemende bloemen en grote stevige stelen en bladeren die na een aantal jaren op dezelfde plek doorgegroeid te zijn een hoogte kunnen bereiken van soms wel 2 meter of meer. Van deze OT hybrides zijn ook veel verschillende kleuren op de markt.

.

Longiflorums
Longiflorum lelies worden ook wel Paaslelies of novemberlelies genoemd. De Longiflorum lelie kan tot 1 meter hoog worden en kenmerkt zich door zijn trompetvormige, witte, geurende, naar buiten gekeerde bloemen.

.

Verzorging bloemen
Snijd de bloem eerst schuin af en zet deze in een schone vaas en ververs het water om de drie dagen. Snijd bij het verversen van de bloemen een stukje van de stengel af. Zet de vaas niet op een te warme plek; de bloemen blijven dan langer staan.

« Terug naar Actueel