Sla over en ga direcht naar de inhoud van deze pagina

Actueel


27-07-2021

Lelies in het openbaar groen

.

Alle typen lelies zijn geschikt voor aanplant in het openbaar groen. Bij het planten moet alleen gelet worden op de hoogte van de betreffende verschillende typen zodat de hoge lelies achter de lage lelies staan. Alle typen lelies lenen zich ook voor aanplant in bloembakken.

.

Martagon lelies (80-120 cm)
Martagon lelies zijn eigenlijk vaste planten die bollen vormen en dus uitermate geschikt zijn voor blijvende aanplant in het openbare groen. Martagon lelies worden ook wel Turkse lelies genoemd omdat de bloemen op kleine tulbandjes lijken door de omgebogen bloemblaadjes. Ze worden gekenmerkt door een rijke bloei waarbij de bloemen van onder naar boven gedurende een aantal weken opeenvolgend in bloei komen. Ze groeien ook vrij in de natuur en hebben dus een goede weerbaarheid. Door veredeling zijn tegenwoordig diverse kleuren beschikbaar. Dit type lelie geurt.

.

Trompet lelies (80-120 cm)
Trompet lelies zijn onveredelde oerlelies met een natuurlijke weerbaarheid geschikt voor blijvende aanplant in het openbare groen. Ze worden tot 120 cm hoog en hebben trompetvormige bloemen die een doorsnee van 15 cm kunnen bereiken. Deze prachtige lelies zijn verkrijgbaar in de kleuren, wit, geel, roze, paars en oranje. Ze hebben weinig blad en de kleur hiervan is donkergroen. Dit type lelie geurt licht.

.

OT Hybride lelies of boomlelies (80-130 cm)
Deze inter-specifieke kruising tussen oriëntals en trompet lelies kenmerkt zich door adembenemende grote bloemen in vele verschillende kleuren. Ze lenen zich uitstekend voor verwildering en zijn geschikt voor blijvende aanplant in het openbare groen. Ze kunnen na enkele jaren een hoogte van meer dan 130 cm bereiken.

.

Specie lelies (50-100 cm)
Specie lelies zijn onveredelde oer lelies met een natuurlijke weerbaarheid en geschikt voor blijvende aanplant in het openbare groen. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en vormen en worden gekenmerkt door een rijke bloei waarbij de bloemen van onder naar boven gedurende een aantal weken opeenvolgend in bloei komen.

.

Aziaat lelies (60-80 cm)
Dit is het meest bekende type lelie met opstaande bloemen. Aziaat lelies zijn stevige lelies die makkelijk groeien, geschikt voor meerjarige aanplant in het openbare groen. Ze worden gekenmerkt door een zeer breed kleurenspectrum met veel harde, heldere kleuren. Ze geven over het algemeen een groot aantal bloemen. Dit type lelie geurt niet.

.

AOA lelies (60-80 cm)
AOA = aziaat x oriental x aziaat
AOA lelies zijn stevige lelies die makkelijk groeien, geschikt voor meerjarige aanplant in het openbare groen. Ze worden gekenmerkt door een zeer breed kleurenspectrum met veel harde, heldere kleuren. Ze geven over het algemeen een groot aantal bloemen. Dit type lelie geurt niet.

.

Dwerg Aziaat (pot) lelies (20-45 cm)
Dit zijn Aziaat lelies die genetisch kort blijven. Geschikt voor meerjarige aanplant in het openbare groen en uitermate geschikt voor aanplant in grote openbare bloembakken.

.

LA Hybride lelies (60-80 cm)
LA hybride lelies staan bekend om de dikke steel en prachtige bladeren en zijn geschikt voor meerjarige aanplant in het openbare groen. De bloem is meer omhoog gericht. Ze zijn verkrijgbaar in prachtige kleuren. Dit type lelie geurt niet.

.

Oriëntal lelies (60-80 cm)
Deze Oosterse lelies zijn populair vanwege hun heerlijke geur en grote bloemen. Ze zijn verkrijgbaar in vele rood, wit, roze en gele kleurvariaties en -schakeringen. Oriëntal lelies zijn geschikt voor éénjarige aanplant in het openbare groen. Dit type lelie geurt sterk.

.

Longiflorum lelies (80-100 cm)
Deze worden ook wel Paaslelies of novemberlelies genoemd. Deze lelie kan tot 1 meter hoog worden en kenmerkt zich door zijn lange trompetvormige, witte, geurende, naar buiten gekeerde bloemen. Longiflorum lelies zijn geschikt voor éénjarige aanplant in het openbare groen. Dit type lelie geurt niet.

« Terug naar Actueel