Sla over en ga direcht naar de inhoud van deze pagina

Actueel


20-07-2021

Martagon lelie legt CO2 blijvend vast

.

Zoals je in een eerder artikel kunt lezen leggen alle lelies heel veel CO2 vast. Een van de toppers op dit gebied is de martagon lelie. De martagon lelie is namelijk eigenlijk een vaste plant die een ondergrondse reservevoedselvoorraad aanlegt in de vorm van bollen. Deze bollen bevatten een hoog gehalte aan zetmeel waarin een grote hoeveelheid gebonden CO2 zit. Doordat de bollen van martagon lelies normaal gesproken altijd door blijven groeien* is er sprake van permanente CO2 opslag in de bollen. Bovendien heeft de martagon lelie de eigenschap dat hij na de bloei veel zaad produceert wat makkelijk kiemt en nieuwe bollen vormt waardoor er in de tuin of in de parkaanplant, steeds meer martagon lelies zullen groeien die op hun beurt weer permanent CO2 vastleggen.

.

Omdat de door ons veredelde martagon soorten geen F1 hybriden zijn maar verkregen zijn door klassieke veredeling waarbij uit de verkregen zaaisels slechts de mooiste en de sterkste martagon lelies zijn gekozen** hebben ze hun natuurlijke weerbaarheid behouden en zijn ze zonder speciale teeltmaatregelen door iedere liefhebber in stand te houden. Omdat het geen F1 hybriden zijn ontstaat bij natuurlijke kruising in je tuin of in een parkaanplant ook weer een rijke variatie aan kleuren en eigenschappen. Door natuurlijke selectie zullen de sterkste nakomelingen zich in de loop der jaren aan passen aan hun nieuwe habitat.

.

*In Nederland staan bij de eendenkooi op Texel martagon lelies die daar meer dan 100 jaar geleden zijn aangeplant en die nog steeds ieder jaar bloeien, zaad vormen en zich vermeerderen.

.

**Een door ons uitgekozen zaailing wordt eerst vegetatief vermeerderd door middel van meristeem cultuur om in een keer een groot aantal identieke bollen te verkrijgen. Deze bollen worden vervolgens door geteeld . Een deel van deze door geteelde bollen wordt vervolgens als leverbaar verkocht en een deel wordt in kleine stukjes “geschubt” waardoor weer nieuw plantmateriaal met dezelfde eigenschappen ontstaat om mee verder te telen. Uit één bol ontstaan op deze manier in een paar jaar tijd honderdduizenden nieuwe bollen die op hun beurt allemaal weer CO2 vastleggen.

« Terug naar Actueel